#

Удар по нацбезпеці держави: хто стоїть за знищенням Радіопередавального центру в Броварах

22.05.2021 12:54
Удар по нацбезпеці держави: хто стоїть за знищенням Радіопередавального центру в Броварах

Як вже раніше повідомлялось, 21 травня, під стінами Офісу генпрокурора України громадськість Київщини та ГО «За краще життя сьогодні» провела пікет з вимогою покарати винних в розкраданні земель у місті Бровари. Учасники пікету вимагали проведення ефективного розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних з розкраданням земель ДП «Радіопередавальний центр», що у Броварах та притягнення до кримінальної відповідальності головного фігуранта щодо відчуження земель ДП нардепа від «Слуг народу» Анатолія Гунька – чоловіка чинної голови Київської облради. В ситуації розбиралася «Моя Київщина».

Ми вже раніше писали про те, що Гунько був фігурантом гучного земельного скандалу у Броварах: у 2013 році місцеві депутати з подачі мера міста Ігоря Сапожка проголосували за передачу у приватну власність земель колись стратегічного підприємства в структурі міністерства оборони - ДП "Радіопередавальний центр". Зауважимо, що на цій території знаходилося унікальне електронне обладнання та вишка (комплекс "Борей"), які входили до оборонної системи України. Саме довгохвильовий радіопередавач "Борей" мав здатність транслювати українські частоти на далекі відстані, але все обладнання після передачі структурам Поліщука було знищено. Відомо, що у 2018 році нардепа Анатолія Гунько також підозрювали в причетності до привласнення земельної ділянки ДП площею понад 115 га і вартістю майже 120 млн гривень. За інформацією ЗМІ, на цьому місці працівники "Техноенерготрейду" представляли громаді Броварів проєкт будівництва фармацевтичного заводу – компанії, що належить українському підприємцю і власнику  торговельних мереж Віктору Поліщуку. А у 2019 році, через рік після повідомлення про підозру, Генпрокуратура закрила справу проти Анатолія Гунько і низки осіб у зв’язку з недостатнісю доказів.

Тож, представники ГО та активісти вирішили нагадати прокуратурі, як державне підприємство "Радіопередавальний центр" дивним чином стало приватною власністю, зокрема вказати хто за цим стоїть:

"Порушені кримінальні провадження велись неефективно, частина фігурантів отримали підозри, скеровані до суду. Інші фігуранти після перебування у СІЗО вийшли на свободу навіть без оголошення підозр. Матеріали проваджень закривались у зв'язку з недостатністю доказів. Зокрема, вказані факти стосуються головного фігуранта вищевказаних кримінальних проваджень Анатолія Гунька, який, після перебування в СІЗО вийшов на свободу вимагаючи компенсації від держави у сумі 10 млн. грн.», - зазначив член ГО "За краще життя сьогодні" Юрій.

Пікетувальники вимагали з'ясувати законність закриття кримінальних справ та правомірних дій процесуальних керуючих і повідомити результати розгляду у суді вказаних кримінальних проваджень, зокрема де вони наразі знаходяться на розгляді. Водночас, громадськість просить генерального прокурора України Ірину Венедіктову взяти під особистий контроль розгляд вказаних питань, а в разі виявлення порушень поновити розслідування.

Учасники мітингу передали звернення на ім’я генпрокурора України Ірини Венедіктової з вимогою, аби представники відомства звернула увагу на стан ведення кримінальних справ, пов’язаних з розкраданням земель ДП "Радіопередавальний центр" на Київщині:

«Ми сьогодні вийшли, аби передати звернення в генпрокуратуру про розкрадання земель, яке вже прийняли і зареєстрували. Провадження було відкрите 29.01.2014 року  при владі Януковича. Тобто минуло вже 7 років і жодних результатів немає.  Виходить, що в нашій країні можна красти землю десяткам та сотнями гектарів і вільно відпочивати на Канарах. Тому, ми звертаємося до слідчих із питанням: на яких підставах Гунько знаходиться на волі. - Дмитро, в.о. голови ГО «За краще життя сьогодні».

Чи буде адекватною реакція на діяльність Гунька та близького до нього забудовника Віктора Поліщука, буде зрозуміло вже скоро.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: