#

У Білій Церкві намагаються знищити єдиний шинний завод в Україні

27.05.2020 09:34
У Білій Церкві намагаються знищити єдиний шинний завод в Україні
Фото заводу

Стало відомо, що білоцерківський шинний завод "Росава" заявляє, що інвестиційна компанія "Інвестохіллс Веста" намагається обійти законний спосіб процедури банкрутства і щонайшвидше розібрати підприємство на металобрухт

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "РБК-Україна".

Білоцерківська "Росава" – фактично, єдиний виробник на ринку, який випускав покришки для легкових, легковантажних та вантажних автомобілів, а також сільськогосподарської техніки, експортував майже на всі континенти.

Однак, криза 2014 позначилася й на роботі заводу. За словами голови профкому ПРаТ "Росава" Михайла Золотоверха, навіть у процесі банкрутства на підприємстві докладали зусиль, щоб своєчасно виплачувати співробітникам зарплату та податки до бюджетів всіх рівнів та інших відрахувань.

За цей час, ми виплатили близько 150 млн грн, в т.ч. за 1 квартал 2020 року – 50 млн грн, й залишаємося найбільшим платником до місцевого бюджету, фактично бюджетоутворювачем міста Біла Церква, - зазначає чоловік.

Втім, наприкінці 2018 року власники заводу все ж таки були змушені оголосити про банкрутство підприємства. Зазначимо, що традиційно процедура банкрутства переслідує дві мети: або врятувати підприємство, або допомогти йому вийти з ринку з найменшими втратами для працівників та кредиторів.

Однак, в Україні відсутня сировина для виробництва шин, тому 80% складових своєї продукції – від каучуку до корду – "Росава" змушена імпортувати. До того ж, у листопаді 2019 року змінився основний кредитор компанії: ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста" викупила у ФГВФО близько 2,5 млрд грн та 16 млрд грн боргів ПРАТ "Росава" як поручителя інших підприємств групи. Борг було викуплено з більш ніж 90% дисконтом.

Наразі суд призначив експертизу з метою визначення вартості заставного майна та розміру боргу "Росави" перед кредитором. Однак в "Інвестохіллс Веста", судячи з усього, зацікавлені у тому, щоб керувати процедурою банкрутства одноосібно, визначивши порядок проведення торгів та якнайшвидше продати майно.

Якщо задовольнити вимоги "Інвестохіллс Веста", виробничий комплекс "Росави", що забезпечує близько 3 000 робочих місць, та дає роботу десяткам тисяч людей по всій країні, буде знищено.

Це призведе до колосальних збитків державі, в особі НБУ та податкових органів, а також місту Біла Церква.

Навіть зараз "Росава" робить все можливе, щоб допомогти місту в боротьбі з пандемією. Так, на початку квітня підприємство забезпечило автомобілі екстреної медичної допомоги міста сезонними комплектами шин, передало вкрай необхідні та дефіцитні експрес-тести для діагностування COVID-19 в усі медичні заклади міста. На додаток, завод забезпечує своєю котельнею опалення одного з найбільших районів міста, - заявив очільник Білої Церкви Геннадій Дикий.

Нагадаємо, що в місті Біла Церква правоохоронці зупинили 61-річного водія Volkswagen Colf за порушення ПДР.

Читати "Моя Київщина" у Telegram