#

Ціни на землю під житлове будівництво у передмісті Києва коливаються від 500 до 5 тис дол за сотку

28.07.2021 16:30
Ціни на землю під житлове будівництво у передмісті Києва коливаються від 500 до 5 тис дол за сотку
Фото з мережі Інтернет

Експерти розповіли, як коливається ціна за сотку на землю під Києвом

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сторінку "Економічна правда".

Ринок земельних ділянок під індивідуальне будівництво переживає "бум" і почав зростати на 15-20% на рік. Найбільшою популярністю користуються ділянки поряд із Києвом, розміром до 15 соток, правильної форми та з інженерними мережами. Ціни на ділянки залежать від багатьох факторів і коливаються від 500 дол до 5 тис дол за сотку.

За даними "Увекону", найбільш популярними в Київській області є пропозиції з продажу невеликих ділянок – до 15 соток. Такі оголошення становлять 67% від загальної кількості. Найменш затребувані наділи великих розмірів – понад 30 соток, на них припадає 8% пропозиції.

Головним критерієм формування ціни на земельні ділянки під житлове будівництво в київському регіоні є близькість до столиці. Оптимальна відстань від Києва, яка дає максимальну ціну на ділянку, – 5-10 км. Також враховуються часові витрати на дорогу до міста. Ідеальний час – 15-20 хвилин.

Другим важливим фактором ціноутворення керівник порталу Domik.ua Віталій Котенко називає статус та інфраструктуру території.

Експерт пояснює:

Ділянки в окремих котеджних селищах цінуються вище, ніж у селах, серед сільських будинків або на околиці.

Наявність комунікацій – газу та електрики – може підняти вартість ділянки наполовину. Наявність поблизу ділянки озера, річки або лісу автоматично додасть до її вартості ще 20%.

Ціни на земельні ділянки під приватне будівництво стартують від 500 дол за сотку в сільській місцевості на відстані понад 50 км від Києва і сягають 5 тис дол за сотку на відстані до 5 км від столиці.

За даними геопорталу компанії "Увекон", середня вартість сотки землі під забудову в Київській області становить 1,5 тис дол. Найдорожче оцінюються земельні ділянки в містах Київської області. Так, в Обухові ціна за сотку сягає 2,3 тис дол, в Ірпені та Білій Церкві – 3 тис дол, у Бучі та Славутичі – 5 тис дол.

Нагадаємо, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало повну перевірку декларацій посадовців.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: