#

Замість страйків треба усією громадою подбати про безпеку дітей

Олександр Зарубін (міський голова Боярки)

19.02.2021 20:25
Замість страйків треба усією громадою подбати про безпеку дітей

Багатьом відомо про сумнозвісну трагедію, що сталася в Боярському ліцеї "Гармонія". Сьогодні поховали одну з двох дівчат-підлітків, які під час шкільної перерви навідалися до аптеки та вжили величезну кількість недитячих ліків. Подібний випадок із отруєнням дітей відбувся днями в Умані, що свідчить про системність проблеми підліткового виховання та можливість повторення подібних трагедій.

Хто винний у смерті дитини посеред навчального дня? Аптекарі, які без будь-якого сумніву продають дітям величезну купу таблеток? Учителі, яким байдуже на підліткові переживання їхніх учнів? Недостатня увага до кібербезпеки в соціальних мережах із боку батьків? Які профілактичні заходи мають здійснювати керівники освітніх закладів, аби в майбутньому уникати подібних трагедій серед дітей?

Саме з метою виявлення системних проблем в організації безпеки навчального процесу мною ініційовано комісію для перевірки ліцею "Гармонія". На мій погляд, директор школи відповідальний не лише за навчальний процес, а й за організацію побуту вчителів та дітей, дисципліни, безпеки тощо. Утім, тимчасове відсторонення від обов’язків директорки ліцею Світлани Сушко викликало чомусь публічний резонанс, що перевершує шок від трагедії з дітьми.

Шановні освітяни, батьківська спільнота, усі підписанти десятків звернень на захист адміністрації ліцею! Службове розслідування з тимчасовим відстороненням керівника – законна практика. Директора ліцею ніхто не звільняє, ніхто заочно не звинувачує. Якщо комісія визначить, що керівництво здійснювало всі необхідні заходи з організації безпеки дітей - кадрових висновків не буде.

Не дай Боже відчути жах батьків, які ранком привезли доньку до закладу освіти в повному здоров’ї, а вже вдень дізналися, що дитини немає. Тому маємо виявити та усунути всі системні проблеми в організації безпеки навчального процесу та більше уваги приділяти комплексному психологічному супроводу наших дітей під час відвідування закладів освіти.

Тож віднині боярська влада не обмежиться аналізом трагедії лише в ліцеї "Гармонія". Ми ініціюємо комплексну перевірку всіх навчальних закладів Боярської територіальної громади, зокрема з метою визначення оптимальних безпекових заходів для уникнення подібних трагедій у майбутньому. Також вважаю доцільним проаналізувати діяльність наших аптек.

І не треба мене залякувати страйками та погрожувати імпічментами, а цькування співробітників міської ради не стане на заваді надання неупередженої оцінки діям адміністрації закладу щодо обставин трагедії.

Ще раз висловлюю щирі співчуття родинам постраждалих дітей та запевняю в неупередженій оцінці фактів, що призвели до страшної трагедії в школі.

Читати "Моя Київщина" у Facebook