#

За 40 днів проти поліції відкрили 20 кримінальних справ: де "реформа" Авакова?

Віталій Шабунін (директор Центр протидії корупції)

15.02.2021 17:04
За 40 днів проти поліції відкрили 20 кримінальних справ: де "реформа" Авакова?

Скажіть чесно, скучили за свіжими "результатами" семи років реформи поліції від Авакова? Скучили? Ну, тримайтеся.

Поліцейські вчергове катували українців. Спочатку об нього зламали залізний стілець, потім вдягли кайданки та били руками, ногами, шлангом від вогнегасника, а також класичною пластиковою пляшкою з водою. Били по голові, обличчі та тулубу. У підсумку в постраждалого забої м’яких тканин обличчя, голови та спини, а також вибиті верхні зуби. Якщо ви раптом думаєте, що той хлоп сам винен і таке не може трапитися з вами чи вашими близькими, я вас розчарую і, може, у кінці блогу ви зрозумієте чому.

А поки нагадаю, що відповідальність за потворні дії працівників Національної поліції лежить на Арсені Авакові. Нагадаю, що він є незмінним міністром МВС уже сім років поспіль. За цей час особливих змін у поліції, як ви бачите, не відбулося. Разом із Аваковим відповідальність лежить на парламентських партіях, що продовжують його "кришувати". Продовжують після кожного такого кричущого випадку. Навіть цинічне зґвалтування поліцією жінки в Кагарлику їх не переконало. Думаю, що ви будете здивовані побачити перелік фракцій, що "кришують" Авакова. Готові? Отже, постанову про його звільнення не підписали більшість депутатів із таких фракцій: "Слуга народу" Зеленського, "ОПСЖ" Бойка, "Батьківщина" Тимошенко, "Європейська солідарність" Порошенка та "За майбутнє" Коломойського.

Я чесно не розумію, як можна підтримувати ці партії, що "кришують" міністра, поліція якого мало не кожен другий Божий день вчиняє злочини проти українців.

Візьмемо, наприклад, чотири місяці минулого року. Знаєте, про скільки злочинів поліції за цей час повідомило Державне бюро розслідувань? 63 злочини за тих 120 днів. Це буквально кожного другого дня чинився злочин. Правда, ці показники дуже швидко повертають у реальність, прямо як відро холодної води на голову?

Буквально кілька прикладів тих злочинів, щоб ви, бува, не подумали, що мова йде про дрібне шахрайство. П’яний поліцейський вистрелив у голову колезі; поліцейський покривав наркодилерів і був їхнім клієнтом; поліцейські вимагали хабар у свідків, щоб не перетворити їх на підозрюваних; поліцейські систематично збували наркотики; п’яний поліцейський вистрелив у чоловіка, який зробив йому зауваження; поліцейський змусив до сексу школярку; поліцейські у відділку цілу ніч ґвалтували жінку, яку заманили туди як свідка… І там такого просто повно. Якщо ви думаєте, що цього року Авакова замучила совість і він узяв себе в руки та все поремонтував, то ні. Розігнався, так само поремонтував, як і минулі шість років.

Відкриваємо сайт Державного бюро розслідувань і читаємо новини. Наголошу, що про все, що я опишу нижче, ДБР повідомило за неповних півтора місяці цього року. Слухайте:

·       Поліцейський вимагав 140 тис грн, щоб "відмазати" винуватця смертельного ДТП;

·       У Кривому Розі патрульний установив тариф для водіїв вантажівок – 40 тис грн за 20 днів безперешкодного пересування;

·       Вісім поліцейських примушували громадян до вчинення злочинів для підвищення показників. Жертвам поліцейські давали гроші та наркотики, а потім притягували до кримінальної відповідальності;

·       Поліцейські за 3 тис доларів пропонував не лише "відмазувати" наркоторговців, а й повернути обладнання для вирощування наркотиків;

·       Іншого поліцейського судитимуть також через спробу "відмазати" хлопця від тюрми.

Ну і "вишенька на торті" – посадовці поліції незаконно вломилися в помешкання та побили громадян, із якими того ж вечора пиячили. Мова, між іншим, йде про керівний склад одного з відділів поліції Новгород-Сіверського. Після п’яної сварки посадовці поліції залишили помешкання. Проте через образу повернулися, залучивши підконтрольний відділ під сигналом "Тривога". Вломившись до помешкання, у якому до того пиячили, орли Авакова кийками відгамселили господаря та інших присутніх, а ще залили їх сльозогінним газом та закували в кайданки. Хоча я не впевнений, що правильно описав послідовність дій поліцейських. Вони могли спочатку закувати в кайданки, а вже потім бити та заливати газом. Сила професійної звички, знаєте.

Отже, підсумовуючи 40 днів цього року ДБР повідомило про майже 20 злочинів, вчинених орлами Авакова. Кожен другий день Національна поліція вчиняє злочини проти українців. Та поліція, яку Аваков сьомий рік усе реформує та реформує. Наголошу, що мова йде лише про викриті злочини. Уявіть собі, про скільки злочинів ми ще навіть не знаємо. Насамкінець підкреслю, персональну відповідальність за кожен злочин поліцейських несе особисто Арсен Аваков, а також ті політичні сили, що його "кришують".    

Читати "Моя Київщина" у Telegram