#

Думки лісоруба

Володимир Горбик (ексдиректор ДП "Спеціалізоване лісогосподарське підприємство Київоблагроліс")

04.05.2021 09:00
Думки лісоруба

Чи є в українській державі лісники чи лісоводи, мисливствознавці? Чи є ветерани галузі, заслужені лісівники, науковці, корифеї, чи є гідні сучасники в мундирах галузі, чи є армія чинних лісівників? А чи є ми взагалі, ті які присвятили своє життя служінню рідній галузі лісового господарства, хто на це вчився та ще не зневірився у своєму виборі професії та у своїй діяльності?

Усім нам уже надали визначення блогери та нероби, упереджені нефахові спеціалісти, псевдоекологи, перевдягнені блазні в формі лісової охорони. В їхніх очах та очах суспільства ми - злодюги.

Наші вчителі, викладачі, наставники і ми – вороги суспільства! Паплюжити український ліс навчився кожен і по ділу, і без. Працівникам галузі за всі роки існування галузі в нашій державі, її тодішнім керманичам вдалося зберегти мундир, але лише в наш час стає соромно його одягати, бо в спину плюють. Цьому є різні причини. Прикладом відсутності корпоративної культури, що була чи ненайголовнішим здобутком на початку незалежності держави  є сьогодняшній стан справ у суспільстві навкруги галузі та всередині неї. Ми живемо в розбраті. Нами програна вщерть інформаційна війна, що оголошена вже давно. Брудними руками на лісівничі керівні посади в різний спосіб призначені та призначаються переважно або не лісівники, або обертні (є приємні винятки).У всі роки "бойові полковники"(директори державних лісогосподарських підприємств ) індивідуально виборювали свої позиції, борючись за контракт та відстоюючи ввірені трудові колективи. Вони були авторитетними. Стали прислугою, змирилися із цим приниженням, перетворювалися поволі в залежних людей до присланих партіями та спонсорами керівників галузі, які не відрізняли липу дрібнолисту від берези повислої.

Лісогосподарські підприємства били збільшенням податків, стягненням із підприємств, часто основних бюджетоутворювачів місцевих бюджетів, стягувалися космічні штрафи за надуманими приводами. Підвищення тарифів залізничних перевезень, неймовірно антидержавний податок на прибуток, який "убив" модернізацію підприємств галузі. Відбулася диверсія проти держави в частині іміджу щодо припинення експортних контрактів у вигляді недопоставок заявлених об’ємів деревини. Із нашої сторони ми порушили взяті зобов’язання. Підвели планування європейських і не тільки покупців, зірвали їхні графіки роботи та контракти. Держава втратила обличчя. Ринки швидко заполонили Росія та Білорусь. Українська економіка недоотримала валюти. Як наслідок – ці дії призвели до занепаду галузі, фінансової неспроможності підприємств. Відбувалися та відбуваються масові скорочення працівників, надходження до всіх видів бюджетів зменшилися в рази. На носі укрупнення під виглядом реформи. Звільняються підготовлені та навчені кадри. Вивільняться та виставляться на продаж як неефективні об’єкти інфрастуктури та адмінприміщення в центральних місцях населених пунктів, цехи переробки деревини із розвантажувально-навантажувальними майданчиками, баштовими кранами, інша спецтехніка цехів переробки, обладнання, верстати, сушки, ремонтні цехи, системи витяжок, лісовозна спецтехніка, корувальні станки, щепобійки, тощо. Це все по балансовій вартості вартує на сьогодні в сотні разів дешевше номінальної вартості. А хто продаватиме, хто купуватиме, за якими цінами ?

Ми вже змирилися? Нас не існує!

Наш рідний вуз уже звинувачують у некомпетентності визначення дерев у рубку. Бути осторонь зрадити батька. Як це можна проігнорувати? Поодинці призначають винними ряд лісівників із великої літери.

А нас немає!

Лісівники із давніх давен були людьми гідними своєї справи, сільськими лідерами думок, працьовитими та добрими господарями, своєю працею та працею інших громадян створювали нові високобонітетні деревостани в різних природно-кліматичних зонах.

Невже все це втрачено? Чи можливо ми ще таки є?

P.s ...Не чекаю лайків та перепостів однієї із своїх думок на фб та фахових каналах. Нас немає!І Я розумію, що ті з ким вчився, працював, дружу залякані. Чекайте, за вами прийдуть....

Читати "Моя Київщина" у Telegram