#

Коротко про обухівський політикум крізь призму активізму

Мирослав Чайковський (журналіст)

19.07.2021 13:51
Коротко про обухівський політикум крізь призму активізму
Мирослав Чайковський

Останні вибори до міської ради Обухова не стали несподіванкою для тих, хто уважно спостерігав за процесом. Причина подібного у значній типовості уподобань жителів міста і громади, в цілому. Типовість полягає у тому, що електоральний Обухів це така собі медіана регіону. Візьміть результати по Київщині і порівняйте їх з обухівськими. Різниця якщо і буде, то несуттєва.

Відтак, станом на сьогодні в Обухівській міській раді ми маємо 7 партій:

Слуга народу, ЄС, Батьківщина, Голос, За майбутнє, Сила людей і Наш край.

Тема цього допису проста: з’ясувати ступінь присутності зауважених вище політичних сил в реальному громадському житті міста і ТГ. Ні, я не буду шукати кореляцію між деклараціями “до” обрання і діями “після”.  А тим більше порівнювати дії з локальними програмами обухівських осередків, котрих (як і експертизи міста) у них просто не було.

Цікавить інше: запал (він же ентузіазм) до змін, котрий легко прослідкувати у такій дещо упослідженій опції як “активізм”. Отже, які партійні осередки продовжують “двіжити” і після виборів, а хто так і залишився на своєму левелі популізму?

Не будемо розмазувати смолу висновків по древу тексту, тезово:

Активні/неактивні

З 7 партій ОМР 4 більш чи менш активно присутні в громадському житті міста. Це ЄС, Батьківщина, Голос і з ДУЖЕ великою натяжкою — “За майбутнє”;

Активісти/симулянти

Реально, якщо бути дуже прискіпливим, то більшість двіжа стягують на себе ЄС і Голос.

        Плани/дії/позиціонування Батьківщини у місті дуже туманні. Її присутність в Обухові схожа на класичне “Бачиш сусліка? А він є”.

        Що стосується “За майбутнє”, теоретично з партією можна асоціювати актив Обухівського мистецького народного центру. Втім, реально спільного між ними крім оморфу з боку місцевого бізнемена немає, ідеологічно, передусім.

Активізм & гендер

Йдемо далі. Одна з цікавинок ситуації полягає у тому, що громадянське життя Обухова в його активній формі має чітко виражене жіноче обличчя. Звичайно, чоловіки в ньому також присутні, втім, моя стрічка засвідчує перевагу жіночих селфі.

І да, спільне у всіх незалежно від статі одне — любов до самозамилування у вигляді світлин, за лаштунками котрих часто не видно звіту про саму діяльність.  Але спишемо це на так звану “проблему росту” (егоцентизму, не ККД). Зрештою, лайки це дофамін, за котрий не треба платити. А фемінізація чоловічої поведінки через самозамилування ще не камін-аут :)

Нуль (помножити) нуль

Повністю випадають зі списку суспільно корисних Слуга народу, Наш край і Сила людей, що, власне кажучи, прогнозовано. Причин подібного багато, в більшості випадків вони однакові, що для Обухова, що для Хуста, що для Бердянська. Це виключно технологічний, позбавлений будь-якого ціннісного навантаження характер самих утворень в ситуації з СН і НК, і принципове нехтування цінностями в угоду інтересів — СЛ.

Піраміда присутності

Примітивна візуалізація присутності політичних партій в реальному житті Обухова виглядає наступним чином:

1 місце: ЄС/Голос. Не всі дії їх активістів зрозумілі, не всі альтруїстичні, часто їх алгоритм не передбачає системності, втім, головне в іншому — вони (дії) присутні. А це свідчить про те, що якісний ріст обухівського політикуму/громадського сектору є. І це добре, гуд, люкс і цинус.

2 місце: Батьківщина/За майбутнє. Поставив на другу сходинку виключно механічно, позаяк, як було зауважено вище, діяльність Батьківщини неочевидна, а “За майбутнє” корелюється з ультраправим культурним середовищем Обухова.

3 місце: Слуга народу/Наш край/Сила людей. Третє місце це не “бронза”. Насправді ці означені фракції повністю випадають з громадського життя міста і образно нагадують рибу на осонні: вона ще не здохла, але дихає вже через раз. Вона риба, але це її єдина характеристика. Користі з неї озеру немає.

Замість висновків:

1. Обухівський активізм правий по всій довжині свого ідеологічного континіуму: Голос (лібералізм)  - ЄС (консерватизм) — За майбутнє (чи ПС?  - щоб не ображати напишу “радикалізм”).

2. Обухівський активізм на дві третини жіночий. Визначити з чим пов’язаний гендерний перекіс не беруся, просто фіксую.

3. Обухівський активізм виштовхує за межі свого кола популістичні політичні проекти, котрі, втім, і не мали на меті роботу з громадою після закінчення виборів.

4. І останнє, трошки дьогтю. За останні роки в обухівському двіжі майже не з’явилося нових облич. Натомість відбулася структуризація під партійними прапорами, що, з точки зору еволюції теж непогано. Гірше — відсутність чисельного росту. На відміну від росту популізму в місцевих соціальних мережах з їх трансформацією в “Однокласники”.

А ви бачили слово на букву “Х” на паркані? Тоді лайкніть цей пост... Хочу знати  скільки вас... мудрих земляків...

Читати "Моя Київщина" у Facebook