#

Комунальні підприємства не повинні бути "ямою", де зникають кошти

Руслан Кузьменко (депутат Київської обласної ради)

16.07.2021 19:22
Комунальні підприємства не повинні бути "ямою", де зникають кошти
Руслан Кузьменко
Протягом тижня в Київській обласній раді заслуховуємо керівників комунальних підприємств Київської обласної ради. Зараз не про комунальні некомерційні підприємства та заклади медицини, освіти, соціального значення, тощо. Йдеться про комунальні підприємства області, які займаються комерційною діяльністю, тобто повинні приносити прибуток, надаючи комерційні послуги громадянам Київщини. Саме для цього їх і створювали.
Вже тиждень ми проводимо кардинальну ревізію серед цих КП, а рекомендації нашої робочої групи допоможуть депутатам КОР на сесії прийняти рішення щодо продовження діяльності комунальних підприємств чи їх ліквідації.
Маємо не дуже захопливу картину: більшість підприємств мають борги, а діяльність здійснюють лише на папері, у деяких немає навіть директорів, а інші – мають судові позови. Для того, щоб було з чого платити заробітну плату, деякі підприємства здають в оренду комунальні приміщення, а коли й цього не вистачає – накопичують борги перед контролюючими органами по нарахуванню на оплату праці та ЄСВ. Багато таких комунальних підприємств є нерентабельними та зазнають величезних збитків.
Раніше комунальні підприємства з різною сферою діяльності створювалися для того, щоб надавати жителям області необхідні послуги, а зараз ці ж послуги надають інші приватні підприємства і робота комунальних стала не конкурентною, а в багатьох сферах діяльності й зовсім не потрібною.
То який сенс утримувати ці підприємства? Вважаю, що такі підприємств "на папері" треба закрити та не витрачати кошти платників податків на їх утримання. Тим більше коли під час заслуховування керівники деяких підприємств зовсім не володіють інформацією про стан підприємства, яким вони керують. Не знають у якому стані майно, де воно знаходиться, і чи взагалі воно є в наявності? Погоджуюся зі словами голови КОР Наталії Гунько, що це свідчить про некомпетентність та про небажання людини виконувати свої обов’язки.
Комунальні підприємства Київської обласної ради, які надають комерційні послуги, повинні приносити кошти в бюджет області та надавати необхідні послуги, а не бути "бездонною ямою", де ті гроші пропадають. Тому, якщо керівник не орієнтується в ситуації й не пропонує ефективних моделей управління, розвитку підприємства, а такі ж послуги можна отримати в інших підприємств, та ще й дешевше, і якісніше - для чого тримати комунальне підприємство? Отже, працюємо над тим, щоб навести лад у цьому питанні та не витрачати на вітер кошти платників податків Київщини!
Читати "Моя Київщина" у Telegram