#

Голови райрад повинні контролювати акти органів місцевого самоврядування

Ярослав Добрянський (заступник голови Київської облради)

11.02.2021 10:25
Голови райрад повинні контролювати акти органів місцевого самоврядування
Ярослав Добрянський

В Україні зараз діє закон про місцеві державні адміністрації від 1999 року, який був написаний одразу після ухвалення Конституції в 1996 році. Безперечно, в такій редакції цей закон втратив свою актуальність із врахуванням створених ОТГ і поступової передачі їм повноважень. Голови райдержадміністрацій перетворились у «весільних генералів» без  можливостей і функціоналу, їх функція обмежилась ходінням з ножицями і перерізанням стрічок в новостворених або побудованих соціальних об’єктах, та ще й до будівництва яких голови РДА не мали ніякого відношення. Тому однозначно закон потребує суттєвих змін в умовах нових адміністративних одиниць.

Одним із наступних кроків для продовження реформи децентралізації має стати ухвалення законопроєкту № 4298 про місцеві державні адміністрації. Він по-новому визначає повноваження голів місцевих державних адміністрацій: одним з основних їхніх напрямів діяльності стає контроль над законністю та конституційністю під час ухвалення актів органів місцевого самоврядування. Голови районних державних адміністрацій мають наглядати за рішеннями громад, голови обласних державних адміністрацій — за рішеннями районних рад, а профільне Національне агентство, створення якого передбачено цим законопроєктом, — за рішеннями обласних рад.

Але в мене є великі застереження, що при здійсненні функції нагляду буде включатись політика до тих органів місцевого самоврядування де голова і більшість в місцевих радах не належать до провладної партії. І власне, право адміністрації звертатися до суду з позовом про визнання актів органів місцевого самоврядування незаконними та їх скасування може взагалі паралізувати роботу органу місцевого самоврядування. А в таких умовах «співпраці» буде постійне перетягування канату хто важливіший і впливовіший на території. Є очевидним, що повноваженнями голів адміністрацій є намагання підвісити на гачок місцеве самоврядування для тотального впливу і термін «децентралізація» залишається лише словом. Тому, як на мене, потрібно чітко визначити категорійність питань в повноваженнях яких голова адміністрації має право звертатися до суду з позовом про визнання актів органів місцевого самоврядування незаконними. Наприклад, в тих рішеннях де є прояви сепаратизму, рішень по підриву державності і державних функцій які покладені на органи місцевого самоврядування. Але ж ніяким чином не втручатися в господарську діяльність місцевих рад. У разі, якщо не буде чітких прописаних повноважень по оскарженню рішень, буде постійний процес боротьби РДА і місцевих рад які суттєво будуть впливати на розвиток громад і ми зайдемо в циклічне коло по нашому українському принципу  -  "Де два українці – там три гетьмани..."

Читати "Моя Київщина" у Telegram